Companiile din Romånia care investesc în energie regenerabilă pot primi înapoi de la stat pånă la 70% din fondurile cheltuite, conform unei recente hotăråri de guvern. Deşi iniţiativa este menită să încurajeze cu precădere IMM-urile, de pe urma ei vor beneficia tot marile companii. Suma pusă la dispoziţie de autorităţi, de 200 de milioane de euro, poate părea mare. De fapt, ea nu acoperă nici zece procente din totalul investiţiilor necesare în sursele regene
Companiile din Romånia care investesc în energie regenerabilă pot primi înapoi de la stat pånă la 70% din fondurile cheltuite, conform unei recente hotăråri de guvern. Deşi iniţiativa este menită să încurajeze cu precădere IMM-urile, de pe urma ei vor beneficia tot marile companii.
Suma pusă la dispoziţie de autorităţi, de 200 de milioane de euro, poate părea mare. De fapt, ea nu acoperă nici zece procente din totalul investiţiilor necesare în sursele regenerabile de energie, estimat de ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korodi, la 2,7 miliarde de euro pånă în 2015. Aceasta, în condiţiile în care, aşa cum declara în urmă cu un an ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, volumul total al investiţiilor în sectorul energetic din Romånia va fi de 30 de miliarde de euro pånă în 2020, din care Guvernul şi companiile de stat vor aloca circa o treime.
Cel puţin în acest moment, adevăraţii cåştigători de pe urma acestei iniţiative vor fi marii jucători din economie, apreciază Corneliu Rotaru, director de programe în cadrul Agenţiei Romåne pentru Conservarea Energiei. „În general, interesate sunt firmele mari, care instalează centrale cu puteri mari, cu livrare ulterioară în Sistemul Energetic Naţional (SEN)“, spune el, precizånd că, pentru segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii, soluţia optimă ar fi asocierea în asemenea iniţiative.
Avantaje pe toată linia