La o luna dupa ce Bruxelles-ul a acuzat parlamentul ca blocheaza dosarele de mare coruptie si la o zi dupa ce politicienii s-au angajat sa scape de monitorizarera pe justitie, deputatii sint chemati sa voteze daca Adrian Nastase si Miron Mitrea pot fi sau nu urmariti penal. Mai exact, daca ei intra in rindul cetatenilor obisnuiti, supusi legilor si Constitutiei. Pentru ca avizarea ceruta de DNA sa treaca, este nevoie de votul a 220 de parlamentari, in conditiile in care partidele care au anuntat ca vor vota favorabil, PD-L, PNL si PRM detin doar 143 de voturi. Comisia speciala a cerut deschis in cazul Nastase respingerea urmaririi penale, iar in cel al lui Mitrea nu s-a pronuntat. In momentul de fata pe numele lui Nastase exista la Camera inca doua cereri de urmarire penala.
Pentru sedinta de miercuri, partidele au anuntat mobilizarea generala, amenintind chiar cu sanctiuni pentru absenteisti, care pot merge pina la eliminarea de pe listele pentru viitorul parlament.
Cu toate acestea, doar PD-L, PNL si PRM au anuntat ca vor vota favorabil inceperii urmaririi penale, partide care cumuleaza 143 de deputati, in timp ce PSD, PC, UDMR si minoritatile detin in total 156 de voturi.
Pozitia partidelor
PSD - fiecare dupa constiinta
Social- democratii au sustinut ca dosarele Nastase si Mitrea sint "facaturi poliltice" si procurorii sint la cheremul lui Traian Basescu.
In Comisia speciala care a analizat documentele DNA, reprezentantii PSD au recomandat un aviz negativ inceperii urmaririi penale in cazul lui Nastase si s-au abtinut in cel al lui Mitrea.
Grupul parlamentar PSD, intrunit miercuri dimineata, nu a luat o decizie clara in ce priveste votul, fiecare deputat urmind sa decida "potrivit constiintei".
PSD are in total 102 deputati.
UDMR - vot dupa constiinta
@N_P