Care sunt marii cåştigători ai fondurilor europene nerambursabile alocate Romåniei? Răspunsul sec, dat de tabelele cu contracte pentru infrastructură este: companiile de construcţii europene. Din cele 184 de contracte semnate pentru investiţiile de mediu prin ISPA (gropi de gunoi, staţii de epurare, canalizări şi alimentări cu apă), 172 au fost cåştigate de companii străine. Iar pe transporturi, raportul este următorul: 13 firme romåneşti la 72 de fi
Care sunt marii cåştigători ai fondurilor europene nerambursabile alocate Romåniei? Răspunsul sec, dat de tabelele cu contracte pentru infrastructură este: companiile de construcţii europene.
Din cele 184 de contracte semnate pentru investiţiile de mediu prin ISPA (gropi de gunoi, staţii de epurare, canalizări şi alimentări cu apă), 172 au fost cåştigate de companii străine. Iar pe transporturi, raportul este următorul: 13 firme romåneşti la 72 de firme străine.
Explicaţia: caietele de sarcini şi condiţiile impuse participanţilor la licitaţii veneau de la Bruxelles. Printre aceste condiţii: cifra de afaceri de sute de milioane de euro şi experienţă pe proiecte de infrastructură în oraşe cu milioane de locuitori. Companiile de construcţii romåneşti au fost tăiate de pe listă din start, din cauză că investiţiile mari de infrastructură de după revoluţie se pot număra pe degete.
„Asul din månecă (n.n. - al Romåniei) a fost abilitatea sa de a oferi contracte pentru proiectele de infrastructură companiilor influente de la Bruxelles, dar care puteau influenţa şi partidele dominante în unele din cele mai importante state UE“, aprecia politologul Tom Gallagher într-un editorial publicat în Financial Times. El sugera că atribuirea contractelor este una din explicaţiile pentru indulgenţa Comisiei Europeane faţă de corupţia din Romånia şi întårzierea reformelor.
Deşi cåştigătorii marilor licitaţii din