Gospodăriile din judeţul Galaţi aflate pe cursul Prutului nu sunt în pericol de a fi inundate, se arată într-un comunicat al Prefecturii, în ciuda faptului că râul a înregistrat azi, un nivel record de 638 de centimetri.
„Inundaţiile produse până la această dată sunt în albia majoră a Prutului. Nu sunt puse în pericol zonele locuite şi nu se impune evacuarea locuinţelor”, se explică în comunicatul Prefecturii.
Din cauza cotelor record, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a prelungit astăzi avertizarea Cod portocaliu hidrologic pentru judeţul Galaţi până pe 18 august.
Conform înregistrărilor de astăzi de la staţia hidrologică din localitatea gălăţeană Oancea, Prutul a înregistrat o cotă de 638 de centimetri, cu 38 de centimetri peste cota de pericol, şi un debit de 684 metri cubi pe secundă.
„Aceşti parametri i-au depăşit pe cei înregistraţi în iunie 2006, când cota maximă a fost de 622 de centimetri, iar debitul de 627 de metri cubi pe secundă”, se precizează în comunicatul Prefecturii Galaţi.
Pentru râul Prut cota de atenţie se situează la valoarea de 450 centimetri, cota de inundaţie la 550 cm, iar cota de pericol – ultima barieră de atenţionare - se situează la 600 cm.
Apele râului nu au inundat, pănă azi, decât suprafeţe cultivate agricol şi păşuni.
„În satul Rogojeni, comuna Suceveni, s-au inundat o jumătate de hectar şi două fântâni. În vecinătatea amenajării piscicole Şovârca (la sud de Rogojeni), au fost inundate circa 40 de hectare de lucernă şi 45 de hectare de porumb. La Vădeni, opt anexe gospodăreşti au fost acoperite de Prut. În nord-vestul localităţii Vădeni, apa provenind din amenajarea pisciolă Maţa-Rădeanu a inundat două hectare de porumb”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.
Din punct de veder