Osetia de Sud a cerut ieri alipirea la Rusia, la cateva ore dupa anuntul Moscovei privind incetarea focului, iar presedintele georgian Mihail Saakasvili a spus ca tara sa va iesi din Comunitatea Statelor Independente - formata din fostele state sovietice
NATO a reactionat moderat ieri, cerand retragerea trupelor si exprimandu-si ingrijorarea fata de evolutia evenimentelor, potrivit reprezentantului american Kurt Volker. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a spus ieri ca Alianta isi mentine promisiunea lansata cu ocazia summit-ului de la Bucuresti privind perspectivele de integrare a Georgiei. In aprilie, NATO a refuzat sa acorde Georgiei planul de actiune pentru aderare, urmand sa-i evalueze din nou candidatura in decembrie.
In Caucaz, devenit noul butoi cu pulbere al Europei, tensiunea se mentine la cote maxime. Cum se vede acest conflict din Romania?
Potrivit fostului premier Petre Roman, razboiul din Caucaz este consecinta temerilor rusesti privind extinderea NATO la granitele sale.
"Conflictul este rezultatul fricii Rusiei de o extindere spre est a granitelor NATO, fapt perceput drept o amenintare directa la integritatea teritoriului sau", a declarat pentru ZF fostul premier si ministru de externe Petre Roman.
"Este clar ca Rusia a instrumentat acest conflict si a provocat Georgia pentru a ataca Osetia de Sud", a spus la randul sau analistul Cristian Parvulescu.
Una din conditiile pentru ca o tara sa adere la NATO este stabilitatea politica si bunele relatii cu tarile vecine, a explicat Stefan Glavan, presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor si fost ambasador al Romaniei la Belgrad. Viitorul Georgiei in NATO este acum foarte indepartat, a adaugat Glavan.
La summit-ul NATO din aprilie, Georgiei i-a fost refuzat planul de actiune pentru aderare - primul pas in accederea