Mare consens la iesirea de la consultarile de marti de la Palatul Cotroceni pe tema Justitiei.
Reprezentantii partidelor, surazatori, au apreciat demersul drept foarte util, chiar in pofida propriilor temeri anterioare.
Asta desi incepututul intalnirii nu a fost chiar sub cele mai bune auspicii, daca e sa ne gandim la tonul cu care Traian Basescu l-a plesnit pe Mircea Geoana, care, vorba unei colege de breasla, "s-a cerut la palme" cat presa era inca prezenta, reprosandu-i presedintelui, culmea, carente ale Parlamentului.
Si tot in categoria auspiciilor proaste as pune si felul in care PNL a inteles sa trateze intalnirea. Calin Popescu Tariceanu nu a considerat monitorizarea Justitiei din Romania o tema suficient de importanta ca sa justifice prezenta sa la Cotroceni.
Ce-i drept, nici CSAT-ul de dupa declasarea razboiului din Georgia nu i s-a parut suficient de important ca sa-si intrerupa concediul.
In schimb, PNL l-a trimis la Cotroceni pe Tudor Chiuariu, fostul ministru cu dosar penal si de numele caruia se leaga masuri care au determinat continuarea monitorizarii.
Suna a batjocura, insa daca ea i-a fost destinata presedintelui, inevitabil s-a rasfrant si asupra temei.
Asadar, presedintele a chemat partidele parlamentare ca sa le intrebe daca isi propun ca Romania sa iasa de sub monitorizarea Comisiei Europene in vara anului viitor sau daca optiunea partidelor este sa ramanem sub monitorizare mai mult de 12 luni.
Pana la urma, toata lumea a fost de acord, cum altfel, ca monitorizarea trebuie sa inceteze pentru evitarea consecintelor ei foarte grave, de la postura umilitoare, pana la cauza de salvgardare si pierderea fondurilor. Dar cum? Fiecare dintre actorii principali si-a expus punctul de vedere.
Caile diferite ale partidelor
Parlamentul, a sp