86% din romani recunosc ca nu se pot bizui pe politicieni. In acelasi timp, un sfert din populatia Romaniei nu are incredere in medici, releva un studiu GfK, dat ieri publicitatii. Oameni de nadejde sunt considerati pompierii, militarii, postasii si profesorii.
Serviciul de pompieri se plaseaza pe prima pozitie a topului categoriilor profesionale considerate "de incredere" de catre romani, cu o rata a increderii de 94%, urmat de fortele armate (90%), serviciul postal (89%) si profesori (85%). Cele mai mari rate ale neincrederii sunt contabilizate in contul politicienilor (rata a neincrederii de 86%), al firmelor de avocatura (58%), al sefilor marilor companii (54%) si al politiei (47%).
Pompierii conduc nu numai in topul preferintelor romanilor, ci si in topurile simpatiilor cetatenilor din SUA si din tarile europene, realizate de GfK, cu rate ale increderii cuprinse intre 81% (in Rusia) si 99% (in Suedia). Exceptie fac doar pompierii polonezi, cu o rata a increderii de numai 64%, cu mult mai mica decat cea acordata profesorilor din aceasta tara, de 93%.
In ceea ce-i priveste pe doctorii romani, studiul GfK le asociaza o rata a neincrederii din partea populatiei de 25%. Cu alte cuvinte, un sfert din cetateni nu au incredere in halatele albe. Rata increderii in medici este cu 10% mai mica decat rata increderii in profesorii autohtoni. Mai prost decat medicii nostri stau, la acest capitol, doar medicii greci (49% rata de neincredere), rusi (39%) si bulgari (32%). In cele mai multe tari dezvoltate ale Europei si in America gradul de incredere in medici depaseste 85%, apropiindu-se de rata increderii in profesori sau chiar depasind-o, asa cum se intampla in Franta si in Germania (87% rata a increderii, respectiv 88%).
Politistii romani au si ei o reputatie destul de patata, in conditiile in care doar 53% din romani ii consid