Pe plan local, costul pe oră era anul trecut de circa 5 euro, în timp ce în UE media se situa la peste 22 euro Costurile mici cu forţa de muncă rămân în continuare un avantaj competitiv
Pe plan local, costul pe oră era anul trecut de circa 5 euro, în timp ce în UE media se situa la peste 22 euro
Costurile mici cu forţa de muncă rămân în continuare un avantaj competitiv al ţărilor foste comuniste, printre care şi România, în lupta de a atrage noi investitori.
Temerile privind pierderea atuului constituit de forţa de muncă ieftină sunt pe cale să se diminueze, în condiţiile în care ţări precum Germania sau Franţa sunt în continuare cu multe mai scumpe la acest capitol decât statele din Europa Centrală.
În ceea ce priveşte situaţia din ţara noastră, salariul mediu lunar nu este la nivelul celui din ţările amintite, însă el creşte constant. Potrivit Eurostat, în România, creşterea anuală a costului orar cu forţa de muncă a fost de 19,6%, în primul trimestru al anului în curs, ceea ce o situează pe locul trei - după Letonia şi Lituania - în topul creşterilor.
Majorarea costurilor de producţie
Situaţia este valabilă pentru majoritatea fostelor ţări comuniste din Europa Centrală, unde monedele puternice şi creşterile salariale au sporit costurile de producţie.
"Aprecierea monedelor şi creşterile salariale au determinat o majorare a costurilor de producţie în fostele state comuniste din Europa Centrală, care rămân totuşi mult sub nivelul din Germania sau Franţa", se arată în raportul realizat de Reuters.
Potrivit acestuia, în Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - statele cu cele mai importante economii dintre ţările care au aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004 -, productivitatea pe angajat a fost, în 2007, între două treimi şi trei sferturi faţă de media UE, în timp ce salariile sunt de peste trei ori mai mici. @N_P