Transnistria a îngheţat contactele cu Chişinăul Temerile exprimate de analişti în privinţa consecinţelor imediate ale confruntării ruso-georgiene se dovedesc întemeiate. Regiunile Transnistria a îngheţat contactele cu Chişinăul
Temerile exprimate de analişti în privinţa consecinţelor imediate ale confruntării ruso-georgiene se dovedesc întemeiate.
Regiunile separatiste sau autoproclamate din spaţiul ex-sovietic care doresc să redevină "sateliţi" ai Rusiei au observat reacţia slabă a Occidentului în faţa agresiunii Moscovei şi profită de ocazie.
Tiraspolul a anunţat ieri că întrerupe toate contactele cu Chişinăul până când conducerea Republicii Moldova va lua atitudine şi va condamna ,,ferm şi necondiţionat agresiunea Georgiei în Osetia de Sud". Într-un comunicat preluat de Interfax, autorităţile de la Tiraspol mai anunţă că doresc încheierea ,,unui nou acord" care să prevadă "garanţii de pace, de securitate şi stabilitate în regiune".
E drept că, până ieri, autorităţile de la Chişinău nu au luat atitudine faţă de situaţia din Georgia. Potrivit unor surse din capitala Moldovei, conducerea politică nu are interes să irite Rusia, adoptând o poziţie critică fată de intervenţia militară a acesteia, dar nici nu vrea să se poziţioneze în afara liniei generale a UE, care s-a abţinut să condamne în termeni duri Moscova.
Osetia de Sud cere iar să se alipească Rusiei
Preşedintele Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti, a cerut ieri alipirea acestui teritoriu separatist georgian la Osetia de Nord, regiune din sud-vestul Rusiei.
"Am spus-o de mai multe ori şi vreau să o confirm încă o dată: nu suntem mulţi şi suntem un popor divizat. Aceasta este o problemă şi bineînţeles că vom urmări unirea cu Osetia de Nord", a declarat Kokoiti, citat de AFP.
Jumătate din ruşi, de acord cu anexarea
Aproape jumătate din ruşi sunt de