Comisia Europeana (CE) nu poate comenta dosarele individuale Nastase si Mitrea, dar aminteste Romaniei ca principala sa problema ramane lipsa progreselor substantiale in combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv in cazurile unor fosti si actuali ministri, a declarat un purtator de cuvant al CE.
"Comisia Europeana n-a comentat niciodata cazuri individuale. Acestea fiind spuse, pozitia generala a Comisiei a fost exprimata foarte clar in raportul din 23 iulie: realizarea de progrese substantiale in lupta impotriva coruptiei - inclusiv in cazuri ce implica parlamentari si fosti si actuali membri ai Guvernului - ramane provocarea principala a Romaniei in indeplinirea obligatiilor sale asumate fata de UE in momentul aderarii", a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant al Comisiei Europene autorizat sa comenteze pe acest subiect, informeaza NewsIn.
"Comisia va evalua progresele facute in acest sens in urmatorul raport privind situatia din Romania, la inceputul anului 2009", a precizat Selmayr.
Referitor al angajamentul asumat de clasa politica romaneasca, partide, Guvern, Presedintie, de a iesi anul viitor de sub mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei, surse din Comisia Europeana au declarat ca decizia de miercuri a Parlamentului roman nu se indreapta deloc in acesta directie.
Raportul pe justitie adoptat la 23 iulie de Comisia Europeana critica politizarea de catre Parlament a cazurilor de coruptie la nivel inalt si cerea acestuia "un consens fara echivoc" in sustinerea luptei anticoruptie.
"Trebuie sa vedem un consens fara echivoc, inclusiv din partea tuturor din Parlament, pentru a eradica coruptia la nivel inalt", a declarat purtatorul de cuvant al CE Johannes Laitenberger la prezentarea raportului. "Stabilitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) trebuie mentinuta si anchetarea