Peste 47% dintre angajatii romani nu si-au schimbat locul de munca in ultimii trei ani, in timp ce 1% au ales sa isi schimbe angajatorul de sase ori, in acelasi interval de timp.
15% dintre romani s-au mutat de la locul de munca o data, 16% au schimbat angajatorul de doua ori si 12% de trei ori, in ultimii trei ani.
Doar 4% dintre salariatii romani s-au reorientat modificandu-si jobul de patru ori si 2% au schimbat angajatorul de cinci ori, arata un studiu efectuat de eJobs, citat miercuri de NewsIn.
"Stabilitatea este o trasatura care ne caracterizeaza din punct de vedere cultural. Ne plac statornicia, confortul...Majoritatea romanilor se tem de risc si de schimbare. Totusi, pe masura ce pe piata apar din ce in ce mai multe oportunitati profesionale, exista persoane care isi iau inima in dinti si dupa ce au lucrat in acelasi loc, pe acelasi job in ultimii 5-10 ani, acum sunt dispuse sa schimbe ceva in viata lor profesionala", considera Eduard Ezeanu, Career Consultant la Careerexperts, citat de NewsIn.
Potrivit reprezentantei HART Human Resource Consulting, Ana Ionescu, frecventa cu care angajatii isi schimba jobul depinde de o serie de factori: nivelul de experienta, gradul de satisfactie profesionala si financiara, planurile individuale de dezvoltare in cariera.
Cele mai multe schimbari de joburi au fost observate in cazul persoanelor aflate la nivel junior ca experienta, dar si in cazul specialistilor.
O frecventa medie a acestor schimbari ramane de doua ori intr-un interval de trei ani, insa sunt si cazuri in care schimbarile au fost mai dese, chiar 3-4 ori. Daca luam cazul persoanelor cu experienta, situatia se schimba considerabil, iar factorii motivationali sunt cu totul altii. Pentru acestia, perspectivele profesionale conteaza cel mai mult in momentul in care analizeaza oferta unei alte