In cercurile politice din Tbilisi i se spune Misa. A fost ales presedinte al Georgiei in primele zile ale lui 2004, cu aproape 90% din voturi, pe un val de simpatie care a urmat Revolutiei Trandafirilor din toamna lui 2003 si care a adus vantul schimbarii politice in tarile din zona Marii Negre.
Mihail Saakasvili, 40 de ani, este unul din noii lideri ai tarilor din fosta Uniune Sovietica, si alaturi de Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei, de care il leaga o stransa relatie de prietenie, este considerat unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite din regiune.
De altfel, Saakasvili a studiat la Kiev si in SUA, inainte de a se intoarce in Georgia, pentru a face politica. A absolvit dreptul in capitala Ucrainei, in 1992, apoi a lucrat pentru o scurta perioada la presedintia Georgiei, drept consilier pe probleme de drepturile omului, iar din aceasta pozitie a primit o bursa la Washington DC. Are de asemenea o diploma in drepturile omului de la Institutul International pentru Drepturile Omului din Strasbourg, Franta. A urmat un master in drept la prestigioasa Columbia University in 1994 si a primit titlul de doctor in drept de la Universitatea George Washington in 1995. Studiile in strainatate explica, asadar, de ce presedintele Georgiei stie sa vorbeasca la un nivel academic nu mai putin de patru limbi straine: engleza, franceza, ucraineana si rusa (obligatorie pentru statele din URSS).
Dupa absolvire, a lucrat o perioada la firma de avocatura newyorkeza Patterson Belknap Webb & Tyler, dar a ales sa se intoarca in tara sa natala, pentru o cariera in politica. In 1995, presedintele Georgiei era Eduard Sevarnadze, fost ministru de externe al URSS. Saakasvili a condus pentru o perioada o comisie parlamentara de reforma electorala, iar in 2000, Sevarnadze l-a desemnat ministru al justitiei. Din aceasta pozitie, "Misa" a inceput sa stranga un im