Băncile comerciale s-au văzut asaltate de cererea de lei din partea speculatorilor financiari Dobânzile tot mai mari cresc costurile băncilor care au nevoie de lichiditate. Banca
Băncile comerciale s-au văzut asaltate de cererea de lei din partea speculatorilor financiari
Dobânzile tot mai mari cresc costurile băncilor care au nevoie de lichiditate. Banca Centrală intervine temporar pentru calmarea pieţei.
Banca Naţională (BNR) a plasat ieri 1,37 miliarde lei (400 de milioane de euro), în prima operaţiune de tip repo efectuată din august 2007 până în prezent, iar dobânda medie a fost de 11,69%, a declarat, pentru NewsIn, dealerul Băncii Comerciale Române (BCR), Narcis Noaghea.
Operaţiunea presupune "cumpărarea" titlurilor de stat din portofoliul băncilor, acestea din urmă angajându-se să plătească o dobândă şi să răscumpere titlurile la o dată ulterioară. În cazul de faţă, scadenţa este săptămâna viitoare, pe 18 august.
Dobânzile au urcat la 15%
Dobânda maximă pe care băncile au fost dispuse să o plătească a fost de 14% pe an, iar dobânda minimă - de 10,25% pe an. Dobânzi mai "acceptabile", în condiţiile în care, ieri, pe piaţa interbancară se ajunsese la un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o săptămână de 15% pe an, semnificativ peste cel de 13% din şedinţa anterioară. De notat că în urmă cu o săptămână, băncile se împrumutau între ele la dobânzi de sub 11%.
"Cred că este corectă operaţiunea BNR, în condiţiile creşterilor bruşte de dobândă. Operaţiunea -normală pentru o bancă centrală - are rolul de-a calma piaţa care, de multe ori are reacţii exagerate", spune Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale.
El consideră că actualele creşteri ale dobânzii au caracter speculativ, în condiţiile în care în piaţă se înregistrează o cerere mare de lei, pentru a fi transformaţi în valută