Romania si-a asumat explicit obligatia de a nu modifica procedura de numire a procurorilor sefi, lucru care figureaza in banchmark-ul numarul trei. In ultimul raport de monitorizare din luna iulie, Comisia atrage din nou atentia asupra necesitatii mentinerii legii in actuala forma, iar incalcarea acestui obiectiv ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare. Mai multe partide si-au anuntat intentia de a modifica legea in septembrie. Monica Macovei a declarat pentru HotNews.ro ca "puterea numirii procurorilor sefi nu trebuie sa fie in mina unui organ colectiv, care ia decizii prin vot secret si nu da sociteala pentru deciziile luate".
Potrivit banchmark-ului numarul trei, agreat in procesul de verificare stabilit de Comisia Europeana, si care figureaza si in raportul din luna iulie, Romania trebuie sa "asigure stabilitatea legala si institutionala a cadrului anticoruptie, in special prin mentinerea actualei proceduri de numire si revocare a procurorului general, a procurorului sef de la DNA si a titularilor altor posturi de conducere din Parchetul General".
In situatia in care Romania nu indeplineste unul dintre cele patru obiective de referinta, clauza de salvardare poate fi activata. Acest lucru ar duce la nerecunoasterea in spatiul Uniunii Europene a sentintelor romanesti.
PSD, PNL, PC si UDMR au sustinut in mai multe rinduri schimbarea procedurii de numire a procurorilor, existind mai multe initiative legislative in acest sens. Una dintre ele ii apartine lui Georgy Frunda, care a propus ca procurorii cu functii sa nu mai fie numiti de ministrul justitiei, ci de CSM. Votul favorabil asupra asa numitei "ordonante DNA" a fost oprit in ultima clipa printr-o interventie a presedintelui Basescu, care a convocat partidele politice la Cotroceni. O alta intiativa, bazata pe acelasi principiu, a fost introdusa de Rodica Stanoiu. @N_P