Vineri, DVD-ul cu producţia "Pentru patrie" poate fi cumpărat împreună cu ziarul "Adevărul" În pelicula "Pentru patrie" pot fi auzite cântece militare precum "Drum bun" sau
Vineri, DVD-ul cu producţia "Pentru patrie" poate fi cumpărat împreună cu ziarul "Adevărul"
În pelicula "Pentru patrie" pot fi auzite cântece militare precum "Drum bun" sau "Deşteaptă-te, române!", imnul naţional de astăzi al României.
Regizorul Sergiu Nicolaescu declară pentru "Adevărul" că "Deşteaptă-te, române!" s-a cântat pentru prima dată în filmul "Pentru patrie".
"Era pe atunci interzis. Toate cântecele militare, ostăşeşti, le-am căutat prin documentarele vechi şi am ţinut să le includ în film. Poate părea ciudat acum, dar atunci utilizarea acestor cântece era un act de curaj", spune el.
Regele Carol, personaj de film în 1977
Şi de jocul actorilor, Nicolaescu se arată mulţumit. Cu George Mihăiţă a făcut multe filme, îi e bun prieten şi crede despre el că "e un actor excelent": "Ne cunoaştem de mulţi ani. Am făcut împreună <> , iar în <> a avut o partitură grea şi ştiu că acela e rolul lui preferat", povesteşte regizorul.
Cum a fost însă dus la bun sfârşit, dar, mai ales, acceptat, un scenariu în care apare regele Carol al României? Exista un scenariu despre Războiul de Independenţă, scris de Titus Popovici, şi care trebuia să fie filmat de Manole Marcus, explică Sergiu Nicolaescu.
"Se pare că între Titus, membru C.C. al P.C.R., şi un alt activist important, Corneliu Burtică, responsabilul cu cinematografia din partea partidului, exista un scandal - nu cunosc detalii. Astfel că, în iunie 1977, am fost chemat la Corneliu Burtică, iar acesta mi-a propus să fac un film de cinema pentru evenimentul <<100 de ani de la Războiul Independenţei - 1877>> ", spune Sergiu Nicolaescu.
"Fără Carol I mi se părea absurd"
"Paul Anghel abord