Prima care a făcut un pas concret către „pedepsire“ în justiţie este Georgia, care a pârât Federaţia Rusă la Curtea Penală Internaţională de la Haga pentru „purificare etnică” în Osetia de Sud şi Abhazia. „Separatiştii din Osetia de Sud au intrat în satul Disevi, din districtul Gori, şi au comis acte de epurare etnică, incendiind case şi atacând populaţia georgiană”, a apreciat MAE georgian.
Rusia fusese totuşi cea dintâi care a folosit termenul de „genocid”. Încă din a doua zi după izbucnirea conflictului, premierul Vladimir Putin arăta că acţiunile Georgiei în Osetia de Sud s-au soldat cu un adevărat genocid şi un dezastru umanitar. Exterminarea de masă comisă de georgieni nu va rămâne nepedepsită, a promis Medvedev. „Când nişte nebuni simt miros de sânge, este imposibil să îi opreşti. E nevoie de o intervenţie chirurgicală ca să îi potoleşti”, a spus Medvedev.
Rusia a început deja să strângă dovezile pentru o acţionare în justiţie a Georgiei. Procuratura rusă interoghează deja prizonierii de război georgieni pentru a documenta crimele comise de armata Georgiei împotriva populaţiei civile din Osetia de Sud. Mihail Saakaşvili va fi judecat conform legilor ruseşti. Deşi Osetia de Sud este un teritoriu care aparţine Georgiei, Procuratura rusă a indicat că legislaţia rusă permite deschiderea unor acţiuni judiciare împotriva străinilor care au comis crime împotriva intereselor Federaţiei Ruse, chiar şi dacă acestea s-au întâmplat în afara frontierelor ruseşti. (E.F.)
Prima care a făcut un pas concret către „pedepsire“ în justiţie este Georgia, care a pârât Federaţia Rusă la Curtea Penală Internaţională de la Haga pentru „purificare etnică” în Osetia de Sud şi Abhazia. „Separatiştii din Osetia de Sud au intrat în satul Disevi, din districtul Gori, şi au comis acte de epurare etnică, incendiind case şi atacând populaţia georgiană”, a apreciat MAE georg