ARTIST. Mihai Covaliu a aratat ca stie sa manuiasca sabia chiar si cand are ghinion Performanta. La opt ani dupa ce a reusit sa castige titlul olimpic la sabie, brasoveanul a revenit in forta, castigand bronzul
George-Mihail Parvan
La Sydney, in indepartata Australie, Mihai Covaliu a fost cel care a cucerit inimile tuturor romanilor. Povestea lui a fost mai aproape de suflet, intrucat era aceea a unui om obisnuit. N-a fost vorba nici de mult mediatiatul "caz Nurofen" al Andreei Raducan, nici de inotatoarea Diana Mocanu, in spatele careia cinci din sase persoane susoteau cum ca ar fi fost "ajutata" prin mijloace nepermise. Fapt confirmat, cumva, prin disparitia ei rapida de pe firmamentul natatiei.
Mihai Covaliu a fost, poate, cel mai curat campion olimpic al Romaniei la Sydney. Cinci ani mai tarziu, ca o dovada a constantei sale in performanta, Covaliu obtinea, la Leipzig, in Germania, si titlul de campion mondial, cel care-i lipsea din palmares, intrucat cel mai bun din Europa se dovedise de mai multe ori.
Uitat de pe lista favoritilor la Beijing, ardeleanul a stat cuminte, a strans din dinti si si-a spus ca, daca poate, oase roade, daca nu, nici carne macra nu mesteca. La opt ani dupa ce si-a vazut visul cu ochii, Covaliu a fost la un pas de a-l repeta. N-a reusit, insa performanta e extraordinara. Un cavaler batran si intelept, cu incheieturile scartaind, dar neintepenite. Soarta i-a zambit doar, Fortuna refuzand sa-l prinda-n brate. Suficient pentru a ajunge intre primii patru olimpici din lume si pentru a intemeia dinastia Covaliu la sabie.
Rares Dumitrescu, al doilea reprezentant al capitalei sabiei romanesti, Brasov, a parasit intrecerea in sferturile de finala, insa comportarea sa a fost meritorie, la prima participarea la o astfel de competitie.