O serie de evenimente importante au marcat saptamana 08/08/08
- Moartea lui Alexandre Soljenitzin (care nu mai are nevoie de prezentari) si a lui Andrea Pininfarina – nepotul lui Batista Pininfarina, intemeietorul firmei de design de masini sinonima cu luxul si viteza oferita de industria italiana de profil.
- invazia Osetiei – nu fara motiv sa pare – si declansarea razboiului intre Rusia si Georgia.
- chestiunea descoperirii scrisorii faslificate de catre CIA in legatura cu armele de distrugere in masa si declansarea razboiului din Iraq – aproape neperceputa in Romania.
- executia in Texas unui cetatean mexican condamnat la moarte pe teritoriul american in 1993, caruia nu i s-a dat acces la asistenta consulara – o incalcare flagranta a drepturilor omului si a regulilor justitiei internationale – eveniment la fel de necomentat in Romania caci, nu-i asa, americanii nu pot gresi.
- conferinta oamenilor de stiinta privitoare la restabilirea definitiei vietii si a discutarii eticii obtinerii ei in laborator.
Toate acestea s-au zarit mai mult sau mai putin clar, as zice mai degraba estompat de smog-ul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing. Atentia a fost indreptata spre acest eveniment a carui desfasurare a fost mult comentata si in Romania, si care a adus aminte multora de perioada comunist-totalitara de la noi. Aceasta paralela este corecta doar la suprafata, caci modul de organizare socio-politic al Chinei este diferit de cel al Romaniei pre- 89, si chiar si fata de cel al Chinei dinainte de acea data. Efectul Smog-ului acestei deschiderii este insa pe cat se poate de real, pe atat de putin evident pentru cei mai multi.
Pe de-o parte avem smog-ul de stiri care a tulburat vederea si respiratia comentariilor in ceea ce priveste evenimentele enumerate mai sus. Poate cea mai interesanta omisiune in comentarii