Ziua de miercuri a inceput cu o relativa acalmie pe front, dar agitatia va continua cel putin pe plan diplomatic. Ministrii de externe dintr-o Uniune Europeana in care vechile tabere Est-Vest au facut schimb de locuri in privinta atitudinii lor fata de Rusia - occidentalii devenind prorusi si esticii anti-Moscova - vor incerca miercuri sa ajunga la o pozitie comuna fata de conflictul ruso-georgian. Unii vor cere sanctiuni simbolice. Presa rusa de miercuri se arata, de altfel, neincrezatoare fata de anuntul facut de presedintele Medvedev de oprire a operatiunii militare ruse din Georgia si fata de acordul pe care Moscova si Tbilisi si l-au dat pentru planul de pace propus de Franta, transmite NewsIn citand AFP.
Rusia si Georgia au acceptat marti planul de pace negociat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care prevede retragerea majoritatii fortelor ruse si georgiene, Tbilisi excluzand totusi orice discutie ulterioara asupra statutului teritoriilor separatiste, relateaza AFP.
"Exista un text, el a fost acceptat la Moscova, a fost acceptat si aici, in Georgia, am acordul tuturor protagonistilor", a declarat presedintele francez marti seara intr-o conferinta de presa comuna sustinuta la Tbilisi la incheirea discutiilor cu omologul sau georgian Mihail Saakasvili. Acest "text-cadru" va fi prezentat ministrilor de externe ai UE de la Bruxelles "pentru a fi sustinut si garantat" de UE, a precizat Sarkozy, care anterior fusese in vizita la Moscova. "Textul va sta la baza pregatirii unui document juridic sub forma unei rezolutii care va fi depusa la Consiliul de Securitate ONU", a precizat liderul francez.
Presedintele georgian a insistat, la randul sau, asupra faptului ca perspectiva unor discutii ulterioare cu privire la statutul celor doua regiuni separatiste (Abhazia si Osetia de Sud), prevazuta initial de textul in sase puncte cu care