Decizia de miercuri a Camerei Deputatilor de a nu aviza inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea este o dovada a "suveranitatii coruptiei nationale" ce domneste in Parlamentul Romaniei, punand in pericol fondurile UE, considera Deutsche Welle (DW) si Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citate de NewsIn.
Deutsche Welle: "Loialitate si complicitate"
"In Parlamentul Romaniei exista o coalitie impotriva justitiei. Cred se poate spune deschis ca in Parlament domneste suveranitatea coruptiei nationale. Parlamentarii din toate partidele se apara de anchetele DNA. Aceasta se poate observa din conduita de vot de azi (miercuri - n.r.) si a putut fi observata si in alte cazuri, cum ar fi suspendarea presedintelui - si atunci s-a format o coalitie transpartinica care a votat impotriva presedintelui care a sustinut clar cerintele Bruxelles-ului in materie de lupta anticoruptie, impreuna cu fostul ministru Monica Macovei, data afara din guvern imediat dupa aderare. Din pacate, lupta impotriva coruptiei nu este luata in serios decat de o parte a politicienilor romani", a spus directorul sectiei romane a Deutsche Welle, Robert Schwarz, in emisiunea Fokus Europa.
Schwarz a amintit de sanctiunile financiare ce pot fi aplicate Romaniei pe model bulgar, precum si de posibilitatea activarii clauzei de salvgardare prin care sentintele romanesti nu ar mai fi recunoscute in spatiul european.
"Nici inainte de vot si nici dupa nu s-au facut comentarii si declaratii politice. In ajunul votului insa aderentii PSD si militantii PC au depus eforturi insistente pentru a convinge opinia publica ca respingerea solicitari DNA 'nu reprezinta o catastrofa'. In opinia lor nu ar fi adevarat ca mediile politice europene ar astepta de la Bucuresti o pozitie intransigenta fata de cei acuzati de coruptie, iar daca mai sint totusi poli