Cu un debit record de peste 530 de metri cubi de apă pe secundă, râul Severn va putea asigura cinci procente din necesarul energetic al Regatului Unit Valul provocat de maree urcă 16
Cu un debit record de peste 530 de metri cubi de apă pe secundă, râul Severn va putea asigura cinci procente din necesarul energetic al Regatului Unit
Valul provocat de maree urcă 16 kilometri în susul fluviului. Timp de zece ore pe zi, el ar putea genera 8,6 gigawaţi, adică 5% din necesarul Marii Britanii.
Un fenomen destul de rar întâlnit asigură, de milenii, faima fluviului Severn, ce străbate Ţara Galilor şi Anglia. Dintre toate apele curgătoare ale englezilor, fluviul de 354 de kilometri lungime are cel mai mare debit, aducând spre mare până la 533 de metri cubi de apă în fiecare secundă. El se varsă printr-un estuar în Oceanul Atlantic, chiar în dreptul Canalului Bristol.
Mareea atinge în această regiune o diferenţă maximă de nivel de 15 metri şi apa de mare intră, zi de zi, peste apa dulce a fluviului, urcând pe cursul acestuia sub forma unor valuri ce alunecă în sens invers faţă de apa curgătoare. Valurile ce apar aici sunt renumite în întreaga lume mai ales datorită surferilor, care vin în fiecare primăvară, când fenomenul atinge cote maxime.
Acum doi ani, un englez de 41 de ani a parcurs 12 kilometri fără să cadă de pe placă, bucurându-se de un singur val timp de o oră şi 16 minute!
Cât opt centrale nucleare
Toţi cei care vor să-şi testeze talentul de surferi, în căutarea unor noi recorduri, trebuie să se grăbească şi să profite de primăvara anului 2009, pentru că după aceea întreg estuarul fluviului va deveni un imens şantier.
De câteva decenii se tot discută despre oportunitatea ridicării unui baraj şi a construirii unei centrale electrice care să utilizeze imensa cantitate de energie adusă de valuri.
Abia în april