Desi este unul dintre judetele cu cea mai mica suprafata impadurita, Timisul e confruntat cu un numar destul de mare de defrisari ilegale. Mai rau e ca majoritatea celor care se fac vinovati de taierile ilegale nu ajung niciodata sa vada interiorul unei celule, un procent foarte mic din dosarele penale vizand infractiuni la regimul sivic terminandu-se cu condamnari cu executare a pedepsei. Inchisoarea, un risc minim
Parcurgand o buna parte din dosarele de la Tribunalul Timis sau Curtea de Apel Timisoara, vizand infractiuni la regimul silvic, respectiv defrisari ilegale, se poate observa ca in majoritatea cazurilor inculpatii sunt achitati sau primesc pedepse cu suspendare.
Exemple sunt nenumarate. La Tribunalul Timis, de exemplu, in dosarul 1792/252/2006 in care Ocolul Silvic Lugoj si Directia Silvica Timisoara erau intimati, inculpatului i s-a admis apelul, sentinta initiala prin care fusese condamnat la inchisoare a fost desfiintata, iar instanta a decis suspendarea conditionata a titularului de dosar, cu un termen de incercare de cinci ani.
Intr-un alt dosar vizand infractiuni la regimul silvic, 302/2005, Tribunalul Timis a decis, la sfarsitul anului trecut, desfiintarea unei sentinte penale anterioare, pronuntate in dosar de Judecatoria Faget, restituind cauza la Parchetul de pe langa Judecatoria Faget, pentru refacerea urmaririi penale. Cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului, acelasi stat care a fost pagubit de defrisarile abuzive care faceau obiectul dosarului. Tot la Tribunalul Timis, in dosarul 593/30/2006, a fost respins apelul Directiei Silvice Timis, nemultumita de solutionarea in instanta, prea blanda, a acestei cauze. Si aici cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului.
Si daca apelul Directiei Silvice Timis a fost respins, a fost admis, anul trecut, tot la Tribunalul Timis, apelul unui inculpat acuzat de i