Rusia ar putea repeta in Ucraina scenariul derulat in prezent in Georgia, in cazul unui succes militar pe acest front, considera unii experti in afaceri externe, citati de presa internationala.
Federatia Rusa doreste sa impiedice aderarea la NATO a Georgiei si a Ucrainei si sa instaleze la Tbilisi si Kiev conduceri pro-Kremlin, in locul celor actuale, considera analisti politici citati de agentia de presa Bloomberg si de publicatia americana Washington Post.
"Inca nu stim cine va urma, dar, cel mai probabil, va fi Ucraina", sustine chiar fostul presedinte georgian si ministru sovietic de Externe Eduard Sevardnadze, intr-un interviu publicat miercuri.
Situatia din Ucraina este asemanatoare cu cea din Georgia, ambele state fiind foste republici sovietice, conduse de lideri prooccidentali, adusi la putere in urma unor revolutii portocalii sustinute de Washington.
Pentru Statele Unite ale Americii, aliantele cu Georgia si Ucraina echilibreaza influenta Rusiei in spatiul postsovietic, reprezentand si pilonii unei strategii de asigurare a unor coridoare energetice care sa ocoleasca teritoriul Rusiei.
Cele doua tari au cerut aderarea la NATO, dar summit-ul din aprilie de la Bucuresti a amanat, pana in decembrie, decizia asupra Planului de Actiune care le-ar fi deschis calea spre Alianta.
"Rusia poate considera ca este bine sa ridice nivelul tensiunii cu Ucraina inaintea analizei NATO din decembrie", afirma doi analisti ai bancii Citigroup din Londra. "Daca actualul conflict incetineste sau chiar inverseaza procesul de integrare a Georgiei in Occident, Ucraina ar putea avea aceeasi soarta", adauga acestia.
Directorul Centrului de Studii Strategice si Internationale din Washington, Janusz Bugajski, sustine, la randul sau, ca operatiunea militara din Georgia ar putea fi un avertisment la adresa