Studentii sunt tot mai multi, iar facultatile nu reusesc sa-i „prelucreze“ si s-au transformat in simple fabrici de diplome. In plina criza a fortei de munca, beneficiarii „produsului finit“ trebuie sa se descurce cu ce primesc. Multe si-au dezvoltat chiar propriile centre de formare, o a doua scoala. Probleme mari sunt, de exemplu, in domeniile Stiinte economice si Drept, in care numarul de locuri a fost supradimensionat in ultimii ani.
Exista absolventi buni, insa acestia se pierd in regimentele de posesori de diplome, care invadeaza - in disperare de cauza - alte domenii. In acest an, promotia comprimata in trei ani - care s-a adaugat celei „clasice“ - nu face decat sa sublinieze problema. Capacitatea de absorbtie a pietei muncii ar putea fi limitata, crede Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice. „Trebuie sa vedem cum vor fi integrati cei cu trei ani de facultate“, sustine el.
Odata cu „diluarea“ universitatilor se pierde si prestigiul specializarilor. Pe de alta parte, explozia din constructii, de exemplu, nu e sustinuta de un numar suficient de absolventi, iar medicii sunt „decimati“ de plecari in strainatate, pe salarii de cateva ori mai mari. EvZ a analizat, impreuna cu reprezentanti ai universitatilor si angajatori, situatia catorva specializari „problematice“.
In cifre, situatia absolventilor de la Politehnica Bucuresti suna impresionant: 98% dintre absolventii de anul trecut s-au angajat imediat, iar 86% dintre ei au reusit sa-si gaseasca de lucru in domeniul pentru care s-au pregatit. Statistica este realizata anual, pe baza unor chestionare aplicate in momentul in care tinerii vin sa-si ridice diplomele. „Nu ma astept sa fie mai mic in acest an. Problema angajarii nu exista in acest domeniu“, arata rectorul Ecaterina Andronescu.
Integral in Evenimentul Zilei Studentii sunt tot mai multi