Documentul negociat de Sarkozy nemulţumeşte părţile implicate şi pe susţinătorii Georgiei. Sursa: Reuters
Rusia şi Georgia au acceptat, marţi seară, planul de pace negociat de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, document care prevede, în esenţă, retragerea forţelor ruse şi georgiene din teritoriile ocupate de la începerea conflictului, relatează AFP.
„Există un text, el este acceptat de Moscova, este acceptat şi aici, în Georgia. Am acordul tuturor protagoniştilor“, a declarat Sarkozy, într-o conferinţă de presă susţinută, la Tbilisi, împreună cu omologul său georgian, Mihail Saakaşvili.
Acest „text-cadru“ va constitui baza unui proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU.
Acordul dintre cele două părţi prevede încetarea ostilităţilor, stoparea definitivă a recurgerii la forţă, asigurarea accesului liber la ajutor umanitar, revenirea forţelor georgiene în propriile cazărmi şi retragerea armatei ruse din poziţiile anterioare declanşării confruntărilor din Osetia de Sud.
Condiţii de la Moscova
Efectivele suplimentare ale armatei ruse desfăşurate în Georgia se vor retrage de pe teritoriul fostei republici sovietice abia după ce trupele georgiene vor reveni în cazărmi, a anunţat şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov. „Forţele noastre de menţinere a păcii vor rămâne în Osetia de Sud“, a precizat Lavrov. Un al şaselea punct al documentului cu care Nicolas Sarkozy a plecat de la Moscova prevedea demararea unor tratative internaţionale privind viitorul statut al Osetiei de Sud şi Abhaziei, însă acesta a fost scos din text la insistenţele lui Mihail Saakaşvili. Liderul de la Tbilisi a apreciat că „apartenenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei la Georgia nu va putea fi pusă la îndoială niciodată“.
Preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Estoniei şi premierul leton au criticat planu