Reactia puternica a oficialilor Consiliului Judetean al Aradului cu privire la excluderea orasului lor dintre cele sapte mari localitati din provincie care vor fi impulsionate prin fonduri europene sa ajunga din urma Capitala este de bun augur.
Timisoara, Constanta, Ploiesti, Iasi, Cluj, Craiova si Brasov ar trebui sa fie, impreuna cu Bucurestiul, polii de dezvoltare ai Romaniei pentru urmatoarea decada, conform unui proiect de hotarare a Guvernului promovat de Ministerul Dezvoltarii saptamana trecuta.
Aceste sapte mari orase ar urma sa beneficieze de resurse suplimentare pentru a ajunge din urma Bucurestiul in termeni de PIB per capita. Presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu, spune insa ca Aradul are potential mai mare de dezvoltare decat Timisoara, desi acum (in 2007) are un PIB per capita mai redus (6.344 euro Aradul si 7.874 euro Timisoara fata de 12.645 euro Bucurestiul) si ca ar merita mai degraba sa fie sprijinit.
Nu conteaza pana la urma daca reprezentantul Aradului are sau nu dreptate si nici daca Bacaul, Sibiul sau Galatiul
s-ar putea alatura acestor proteste.
Important este ca aceste orase incep sa se bata pentru a iesi in fata. Rivalitatea dintre orase pentru atragerea de fonduri pentru infrastructura, care sa aduca la randul lor investitori, deci locuri de munca si prosperitate, este un semn bun pentru Romania. Tara nu poate fi dezmortita decat prin competitie, iar fatalismul nu mai are resurse cand vezi ca vecinii de la 100 de km au iesit din marasm.
Descentralizarea este una din marile reforme ale Romaniei de dupa 1990 facuta doar pe jumatate.
Privatizarea, lichidarea intreprinderilor de stat nerentabile, retrocedarea terenurilor agricole si a imobilelor, crearea caselor de asigurari de sanatate si de pensii, adica independenta acestor sisteme de oala comuna a bugetului de stat, crearea unui s