La o lună de la startul recensământului ţiganilor, concluziile operatorilor de la Crucea Roşie italiană sunt pesimiste: nivel de şcolarizare redus, copiii nevaccinaţi şi condiţii
La o lună de la startul recensământului ţiganilor, concluziile operatorilor de la Crucea Roşie italiană sunt pesimiste: nivel de şcolarizare redus, copiii nevaccinaţi şi condiţii igenico-sanitare precare. Cu toate acestea, o tabără de ţigani din Roma se opune recensământului. Prin protest, renunţă la eliberarea unui carnet de sănătate care le-ar permite accesul la cele două cabinete medicale ale Crucii Roşii.
Forma de protest a ţiganilor a fost un comunicat trimis Crucii Roşii prin care refuzau accesul în tabără a voluntarilor de la Crucea Roşie. În nota explicativă ţiganii spun că au demarat un dialog cu autorităţile locale, cu parohiile şi şcolile, pe care nu vor să-l întrerupă. Cu alte cuvinte, ţiganii cer să îşi gestioneze singuri viaţa. Cu susţinerea ONG-urilor ARCI Roma, "Bottega Tutti giù per Terra" (Chioşcul Toţi pe Pământ) şi "DiversaMente" ţiganii intenţionează să-şi îmbunătăţească atât condiţiile de locuit, cât şi relaţia cu vecinii italieni.
Scurt istoric al taberei
După izbucnirea scandalului "Mailat", tabăra a avut o viaţa agitată. Anul trecut, în decembrie, ţiganii au fost alungaţi de sub un pod de pe malul râului Aniene. Cele 20 de familii locuiau în rulote pe care le primiseră de la primăria Romei, sub conducerea lui Walter Veltroni. După Sărbătorile de iarnă s-au mutat pe un câmp, în zona Quintiliani.
Frigul i-a îndemnat să-şi găsească un bloc părăsit care aparţinea Societăţii de Căi Ferate italiene. La scurt timp, au fost alungaţi şi de aici. Cu ajutorul ONG-ului ARCI Roma, ţiganii au ocupat un depozit abandonat pe strada Cave Piatralata, nu departe de staţia de metrou Quintiliani. Aici au amenajat câteva camere în care au strictul necesar