Nu exista nicio indoiala in privinta faptului ca mesajele transmise catre consumatori de anumite companii si, implicit, de brandurile pe care le reprezinta acestea sunt si ele, la randul lor, controlate de publicul care le primeste. De la bloguri la retele sociale, cum este si site-ul YouTube, consumatorii si opiniile acestora devin mai puternice ca niciodata si se fac tot mai auzite.
Insasi companiile mari sau cele in curs de dezvoltare isi incurajeaza consumatorii sa emita pareri si sa porneasca discutii pe bloguri sau forumuri. Totusi, aceste medii de comunicare pot fi trase in jos foarte mult de contributiile unor consumatori neavizati. Mai mult, parerile irelevante, false sau incorecte trimise de multiplii consumatori, pot tine departe publicul de calitate, dornic de informatie, si, in plus, pot crea o imagine negativa companiei dumneavoastra.
Astfel, in timp ce companiile continua sa afiseze propriul lor continut, iar consumatorii nu se erijeaza in a opina lucruri complet gresite, se produce o coliziune puternica, in urma careia audienta vizata ar putea disparea.
De cealalta parte, alte companii sau branduri se deplaseaza in directie opusa. Acestea urmaresc sa detina controlul in fata consumatorilor, drept pentru care nu accepta discutiile libere cu potentialii clienti.
Realitatea este ca nici una din cele doua strategii care ar putea fi adoptate de o companie in privinta consumatorilor nu este potrivita, intrucat prima expunere este excesiva, iar cea de-a doua este irelevanta.
Asadar, ce trebuie sa faca, in acest caz, un brand manager sau o corporatie? Raspunsul sta in realizarea unui echilibru.
Chiar daca piata se afla intr-o permanenta schimbare, se poate crea o strategie de durata pentru a balansa gradul de influenta pe care il are un consumator la ora actuala. In ceea ce priveste problemele care ar putea surveni, un