Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune introducerea unei taxe pentru pungile din material plastic. "Eco-taxa" va
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune introducerea unei taxe pentru pungile din material plastic.
"Eco-taxa" va avea valoarea de 0,2 lei şi va fi plătită de operatorii economici pentru fiecare pungă de plastic introdusă pe piaţă.
Prin introducerea acestei taxe, autorităţile speră să descurajeze practicile comercianţilor de a oferi gratuit acest tip de ambalaj. În acelaşi timp, se doreşte orientarea consumatorilor către sacoşe din materiale biodegradabile.
De cealaltă parte, operatorii economici spun că procesul de înlocuire a pungilor de plastic cu cele de hârtie presupune investiţii prea mari.
Legea va încuraja producţia de ambalaje biodegradabile
Utilizarea sacoşelor din plastic va fi descurajată în scurt timp. Autorităţile vor să stopeze poluarea apelor şi a solului, deja îmbâcsite, cu astfel de produse.
Administraţia Fondului pentru Mediu a propus un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Modificările vizează şi pungile din material plastic - obiecte care nu sunt biodegradabile.
Preţul sacoşelor, la vedere
Prin acest proiect de act normativ se doreşte introducerea unei taxe denumite "Eco-Taxă", în cuantum de 0,2 lei/bucată pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din plastic. Costurile vor fi suportate de operatorii economici care introduc pe piaţă astfel de ambalaje, potrivit autorităţilor de mediu.
"Intenţionăm ca până la sfârşitul anului 2008 să aplicăm aceast act normativ. Este stringent să stopăm o parte din poluare, indif