» Doar sase banci acorda credite pentru vacanta.
» Agentiile accepta plata in doua-trei rate a vacantelor.
Doar sase banci au oferte punctuale de creditare a vacantelor, ceea ce a facut ca agentiile de turism sa suplineasca golul si sa accepte plati in rate. Specialistii sustin ca romanii apeleaza intr-o mica masura la creditul de vacanta, din cauza birocratiei si a dobanzilor ridicate practicate de banci, insa creditul de consum ar putea acoperi in mare masura cheltuielile de vacanta. "Vacantele achitate cu credit bancar nu au prins in randul romanilor, nu au o pondere insemnata. Tinand cont ca vacantele nu sunt costisitoare, pretul unui sejur pentru o familie costa in medie 1.000-2.000 euro, iar romanii prefera sa achite cash", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare (ANAT).
Cu toate acestea, agentiile de turism au incheiate protocoale cu unele banci, prin care ofera finantari pentru vacanta in anumite conditii avantajoase, mai spune Badulescu. Chiar si in asemenea conditii, romanii nu sunt foarte interesati de o astfel de oferta de creditare, tendinta fiind, mai degraba, de achitare in rate a vacantelor, cu plata esalonata in 2-3 transe, a adaugat reprezentantul ANAT.
Potrivit datelor furnizate de bancile comerciale, in prezent exista pe piata doar sapte tipuri de credite pentru vacanta, oferite de Banca Transilvnia, Alpha Bank, Banca Italo-Romena, BCR si BRD-Group Societe Generale care a incheiat un protocol de colaborare cu agentia de turism Paralela 45.
Bancherii deschid usa in sala VIP
Banca Unicredit Tiriac s-a repliat si a iesit ieri cu un produs complex de creditare a vacantelor, care acopera si asigurarea medicala si, in plus, deschide usa la sala VIP de pe Aeroportul "Henri Coanda". Oferta contine doua pachete de produse si servicii pentru