In Caucaz, la 1.000 de kilometri de Romania, razboiul dintre Rusia si Georgia a intrat, potrivit observatorilor, intr-o faza finala. Autoritatile de la Bucuresti au mentinut un ton rezervat in privinta conflictului. Se poate vorbi acum de consecinte ale razboiului pentru Romania?
"Rusia a facut o demonstratie de forta in Caucaz, dar Romania, desi este prietena Georgiei, nu avea cum sa reactioneze altfel in aceasta situatie. Nu se poate vorbi acum de avantaje pentru Romania", este de parere fostul ministru de externe Adrian Cioroianu. "Pe termen scurt, data fiind calitatea noastra de membru al NATO, dincolo de faptul ca suntem prietenii Georgiei, trebuie sa ne controlam tonul. S-a dat impresia ca Georgia a fost abandonata de prietenii ei, dar cel putin in aceasta perioada este important ca fermitatea sa prevaleze", a spus fostul ministru.
Romania a fost primul stat care a recunoscut independenta Georgiei in 1991 si de-a lungul vremii, cele doua tari au mentinut relatii apropiate. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis marti seara sa acorde un ajutor umanitar de urgenta pentru Georgia. Autoritatile romane nu au raspuns la apelul Georgiei privind interventia militara in zona. Cea mai importanta investitie romaneasca in Georgia este a Rompetrol care detine 29 de benzinarii. Pot fi investitiile romanesti din zone cu conflicte inghetate, cum a fost cazul Georgiei, afectate? Nu, spune Cioroianu, pentru ca firmele au propriile lor strategii care nu merg neaparat dupa strategia politica.
El spune ca in perioada urmatoare aliatii europeni si nord-atlantici ai Romaniei trebuie sa preseze Rusia, pentru a renunta la arme in rezolvarea conflictelor cu vecinii. Ministrul de externe, Lazar Comanescu, a spus la randul sau ca razboiul poate avea consecinte dramatice asupra "vecinatatii Romaniei". "Pentru Romania, evolutiile din regiunea Marii Negre sunt de in