Statisticile din acest an arată că din ce în ce mai multe cupluri divorţează, iar una dintre cauzele principale este plecarea la muncă, în străinătate a unuia dintre parteneri.
Statisticile din acest an arată că din ce în ce mai multe cupluri divorţează, iar una dintre cauzele principale este plecarea la muncă, în străinătate a unuia dintre parteneri.
Într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică se arată că în 2008 numărul divorţurilor a fost de 36.308, cu 11,3% mai multe decât în 2006. Cele mai multe divorţuri, 68%, provin din "alte cauze", una dintre ele fiind plecarea peste graniţă a soţului sau soţiei.
Femeile cer divorţul
Conform specialiştilor, în ultimul timp, din ce în ce mai multe femei plecate la muncă peste graniţe intentează divorţ: "A crescut numărul divorţurilor în ultima perioadă, mai ales în cazurile în care unul dintre parteneri este plecat la muncă într-o altă ţară. Este vorba de generaţia între 30 şi 35 de ani. De obicei femeile introduc divorţul, şi cei care divorţează din această cauză provin dintr-o clasă socială submedie", spune Cristian Grigore, avocat.
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Paşcani, Nicolae Prisecaru, a declarat pentru un ziar din Iaşi că vara numărul divorţurilor din localitate se dublează, în majoritatea cazurilor unul dintre parteneri fiind plecat în străinătate. Şi aici, cele mai multe divorţuri sunt intentate de soţii.
Psihologul Eliza Nicolaescu oferă şi o explicaţie a deciziei partenerului de a divorţa: "Din punct de vedere social, este acceptat ca bărbatul să aibă relaţii extraconjugale, dar de obicei ei nu-şi părăsesc familia, nu intentează divorţ.
Statistic, sunt mai puţini bărbaţi care divorţează. Cel care pleacă din ţară se schimbă foarte mult. Intră într-un alt tip de societate, alt mediu profesional. Aceste schimbări externe se reflectă şi în interiorul p