Propunerile Ministerului Sănătăţii privind o relaxare a orarului elevului, dar şi asigurarea unor condiţii optime de învăţare, precum şi un posibil meniu „nerecomandat” sunt bune, în opinia reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean Braşov. Cu singurul amendament că acestea nu se pot face dintr-o dată, ba mai mult decât sigur, acestea nu vor intra în vigoare până la începutul noului an şcolar.
Mobilier ergonomic da, dar nu din acest an
De exemplu, proiectul de ordin al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prevede faptul că şcolile vor trebui să aibă neapărat mobilier ergonomic, pe măsura elevilor, „să realizeze un raport corespunzător între dimensiunile lui, nivelul de dezvoltare fizică şi particularităţile morfo-funcţionale ale elevului”. Ceea ce înseamnă că fiecare elev va avea banca după mărimea lui. Ministerul dă chiar şi detalii privind măsura acestora: „adâncimea totală a băncii trebuie să fie egală cu distanţa de la umărul elevului până la vârful degetelor plus 7 cm”, „înălţimea scaunului să corespundă cu 20% din înălţimea elevului sau cu lungimea gambei plus 2-3 cm”, iar „distanţa dintre marginea posterioară a pupitrului şi marginea anterioară a scaunului pe verticală să corespundă cu 16% din înălţimea elevului”. Mobilierul va fi aşadar schimbat, iar dacă proiectul va fi aprobat, s-ar putea începe chiar din acest an cu această idee. Problema care se ridică acum este ce se va întâmpla cu mobilierul nou în care unităţile deja au investit?
Michaela Olga Judele (foto medalion dreapta), inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, spune că această idee este una bună, însă aplicabilă treptat, nu peste noapte. „După părerea mea, ideea este una foarte bună. Problema, ca întotdeauna, o reprezintă finanţele. În măsura în care se poate realiza această idee bugetar, ea, sigur, este binevenită. Dar să ne gândim doar câte unităţ