Miron Mitrea a anuntat ca va demisiona si se va pune la dispozitia procurorilor.
Solicitarile DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazurile deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea au fost respinse, ieri, de Camera Deputatilor, ceea ce inseamna ca anchetele celor doi raman in continuare blocate.
In cazul lui Adrian Nastase s-au inregistrat 120 de voturi "pentru", 150 de voturi "impotriva", iar sase voturi au fost declarate nule. In ceea ce-l priveste pe Miron Mitrea, s-au inregistrat 160 de voturi "pentru", 108 voturi "impotriva", iar un vot a fost declarat nul.
Pentru ca aceste cereri sa fie aprobate, era necesar ca 218 deputati (adica doua treimi din numarul total) sa se pronunte in favoarea urmaririi penale. "Fara indoiala nu se va incepe urmarirea penala in cele doua cazuri. Pe de alta parte, potrivit dispozitiilor constitutionale si legale, in orice moment orice membru al Camerei Deputatilor poate repune aceasta chestiune in discutie", a spus ieri Bogdan Olteanu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor. In conditiile in care doar PD-L si PNL au spus ferm ca vor vota pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor doi fosti ministri, este de presupus ca parlamentari din PSD, PRM, UDMR sau PC au votat impotriva cererii de urmarire penala formulata de procurorii anticoruptie.
DNA a precizat ieri ca dosarele celor doi fosti ministri vor ramane blocate pana ce Parlamentul va decide altfel. Comisia Europeana a avertizat Romania in ultimul raport de monitorizare pentru ca nu a reusit sa trimita niciun dosar de mare coruptie in instanta. Nastase si Mitrea sunt acuzati de fapte de coruptie in dosarul Zambaccian.
Tot ieri, Comisia juridica a decis sa recomande plenului Senatului aprobarea solicitarilor de avizare a urmaririi penale in cazurile lui Codrut Seres si Paul Pacuraru. Miron Mitrea a anuntat ca va de