Polonia si SUA au ajuns la un acord cu privire la pozitionarea a zece rachete interceptor pe teritoriul polonez, ca parte a scutului anti-racheta american."Am ajuns la o intelegere cu Statele Unite in privinta scutului", a declarat premierul polonez Tusk intr-un interviu televizat. Acordul dintre cele doua state a fost incheiat la finalul a 18 luni de negociere, numai dupa ce Washingtonul a acceptat principalele conditii impuse de Polonia.In schimbul acceptarii scutului anti-racheta american, Po
Polonia si SUA au ajuns la un acord cu privire la pozitionarea a zece rachete interceptor pe teritoriul polonez, ca parte a scutului anti-racheta american.
"Am ajuns la o intelegere cu Statele Unite in privinta scutului", a declarat premierul polonez Tusk intr-un interviu televizat. Acordul dintre cele doua state a fost incheiat la finalul a 18 luni de negociere, numai dupa ce Washingtonul a acceptat principalele conditii impuse de Polonia.
In schimbul acceptarii scutului anti-racheta american, Polonia va primi mai multe rachete Patriot, iar cooperarea cu armata SUA va spori.
De asemenea, si Republica Ceha a semnat, in luna iulie, un acord de principiu cu SUA, in privinta scutului anti-racheta, acord care ar putea permite Pentagonului sa amplaseze o parte din controversatul sistem de aparare in teritoriile ce au apartinut odinioara armatei sovietice.
Acordul cu Cehia este primul act de acest gen incheiat cu un stat din centrul sau estul Europei si a fost semnat in Praga, de catre secretarul de stat Condoleezza Rice si omologul sau, Karel Schwartzenberg, in ciuda unei puternice opozitii manifetata din partea Rusiei.
Rusia avertizase in cursul aceleiasi zile (marti) ca acest acord ar putea duce la un raspuns militar, masura cu care Kremlinul a mai exercitat presiuni si in trecut, insa aceasta amenintare nu