Conjuctura foarte favorabila a ultimilor zece ani, care a dus la o crestere economica exceptionala in tarile Europei de Est, nu va mai dura multa vreme, se arata intr-o analiza The Economist, preluata de Hotnews. Inventariind slabiciunile tarilor din Europa de Est, publicatia considera ca inflatia in crestere, costurile salariale tot mai mari, lipsa fortei de munca, infrastructura slab dezvoltata vor afecta cresterea economica in regiune. Un avertisment dur este adresat Romaniei si Bulgariei, despre care The Economist spune ca sunt "principalele candidate la o aterizare fortata a economiei".
"A mers splendid ani de zile, iar petrecerea nu s-a terminat inca. Timp de mai bine de un deceniu, Europa de Est a beneficiat de un exceptional (si in mare parte neprevazut) noroc", se arata in analiza publicatiei britanice care pune aceasta evolutie pe seama increderii tot mai mari a investitorilor datorita stabilitatii economice si politice, a numarului mare de muncitori harnici si ieftini, precum si a talentului antreprenorial local.
"Inevitabil, situatia nu putea dura. Costurile salariale au inceput sa creasca, iar mana de lucru este mai greu de gasit. Infrastructura invechita - exemplul Poloniei este notoriu - blocheaza comertul. In multe tari inflatia este in crestere, iar pietele globale par tot mai greu accesibile", este opinia analistilor The Economist care constata ca, in ciuda acestor slabiciuni, cresterea economica a fost "surprinzator de mare in acest an" in Europa de Est, exceptie facand Estonia si Letonia.
Analiza acorda o mai mare atentie Poloniei, cea mai mare economie a Europei de Est. "Cresterea economica din primul trimestru a fost de 6,1% fata de anul anterior. Multi polonezi care au plecat la lucru in Marea Britanie si Irlanda s-au intors acasa atrasi de salariile mai mari. Somajul, care era de 20% in 2003, aproape a disparut