Ce au francezii in comun cu americanii cand vine vorba de arta culinara? Sau ce are haute cuisine in comun cu McDonald's? Recent, restaurantele frantuzesti au un nou produs "traditional" in meniu...
Hamburgerul e reinventat si ridicat la nivel de arta gastronomica. Sau personalizat conform afinitatilor culinare ale francezilor. Adica o chifla ordinara cu susan trebuie sa fie acoperita cu un strat subtire de unt si de ce n-ar merge si fois gras sau trufe si un vin vechi de Bordeaux langa hamburgerul banal?
Turistii care au vizitat vara aceasta Parisul si nu numai au descoperit asadar ca noul trend in materie de gastronomie, chiar si in restaurante de cinci stele, sunt cheeseburgerii si hamburgerii.
Hamburgerii reprezinta tot ceea ce francezii detesta: sunt fast si fac parte dintr-o cultura straina, dar in acelasi timp "reprezinta ceva nou, interzis pana acum, in plus ii poti manca cu mana. Este atat de rebel si de fran?ais", spune un consultant in materie de restaurante.
Si totusi noua "vedeta" culinara este un punct de cotitura pentru o tara in care un bucatar-sef francez i-a dat in judecata (pentru un milion de dolari daune) pe cei de la McDonald's din cauza unui poster care sugera ca bucatarul viseaza la un Big Mac. Acum Big Mac-ul a devenit haute Mac si toata lumea viseaza la el.
Mai mult, a devenit chiar o provocare pentru bucatarii francezi care se intrec in retete de hamburgeri cat mai originale, dar care sa pastreze totusi traditia americana. Burgerii au fost prezentati Parisului de restaurante precum Joe Allen cu 11 ani inainte de deschiderea primulului McDonald's, dar nu se comparau cu cei de astazi. "Hamburgerul este arhitectura gustului par excellence", spune Grasser-Herme, bucatarul-sef al restaurantului Black Calvade situat pe Champs Elys?e, care are in meniu hamburger cu vita wagyu pregatit cu coacaze negre si