Presiunea actionarilor pentru recuperarea investitiilor de 600 mil. euro in companiile de pensii face victime.
Unul din cei opt directori executivi de companii de pensii private care si-au pierdut functia sau au renuntat la aceasta in mai putin de un an de la startul sistemului a acceptat sa vorbeasca cu ZF despre motivele plecarii sale si despre presiunea imensa la care este supus zi de zi un CEO din pensii.
"Directorii executivi sunt cei responsabili din punct de vedere legal pentru actiunile companiei, iar legile si normele din pensii private contin sanctiuni foarte dure, pana la sapte ani de inchisoare in anumite cazuri. Combinatia de responsabilitate legala si lipsa aproape totala a controlului asupra operatiunilor derulate de companie face pozitia de CEO al unei companii de pensii private greu de pastrat", sustine fostul director executiv, care nu a dorit sa isi faca publica identitatea.
El afirma ca actionarii sunt cei care fac jocurile in companie, iar directorii executivi nu detin controlul asupra tuturor deciziilor si operatiunilor, insa sunt responsabili legal de acestea. Exista o presiune imensa din partea actionarilor, care vor sa isi recupereze intr-o perioada rezonabila investitiile de circa 600 de milioane de euro realizate in aceste companii.
Pe langa aceasta, piata pensiilor private este foarte reglementata, iar sanctiunile aplicate companiilor si sefilor acestora de catre autoritatea de supraveghere pot fi foarte dure.
De exemplu, ING a primit recent o amenda de 382.000 de euro de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru incalcarea legislatiei in vigoare.
"Daca ceva merge prost in operatiuni, marketing sau pe partea financiara, directorul executiv este primul sanctionat cu amenda sau inchisoare, chiar daca nu a avut legatura cu cele intamplate. Nu m-ar surprinde sa vad si alti