Reacţia neconvingătoare a Statelor Unite şi a Uniunii Europene în primele ceasuri ale războiului declanşat de Rusia în Caucaz a surprins şi a dezamăgit o lume întreagă. Impresia
Reacţia neconvingătoare a Statelor Unite şi a Uniunii Europene în primele ceasuri ale războiului declanşat de Rusia în Caucaz a surprins şi a dezamăgit o lume întreagă.
Impresia generală a dat fiori: un Occident neputincios şi slab dând înapoi în faţa unei Rusii ameninţătoare, revenită la apucăturile sovietice din vremea Războiului Rece.
Conştient că e pe cale să piardă o bătălie cu implicaţii pe termen lung, Occidentul a găsit până la urmă modalitatea de a pedepsi Rusia pentru atacarea Georgiei şi de a o descuraja să mai recurgă la intervenţii similare: excluderea din G8, grupul celor mai bogate ţări din lume.
Moscova îşi va vedea, de asemenea, blocat accesul la Organizaţia Mondială a Comerţului, ceea ce i-ar pricinui pierderi importante.
Reacţia moderată a Occidentului ar putea încuraja Moscova să "penalizeze" Kievul pentru poziţia sa pro-Georgia, împiedicându-i aderarea la Alianţa Nord-Atlantică
Odată încheiat conflictul din Osetia de Sud, Kremlinul va reaminti Kievului că poate suferi mari daune dacă se aliază cu Alianţa Nord-Atlantică.
Moscova şi-ar putea îndrepta în curând atenţia asupra Ucrainei şi a liderului său prooccidental, împiedicându-i aderarea la NATO, după succesul ofensivei militare din Osetia de Sud, este de părere Geoffrey Smith, de la banca de investiţii Renaissance Capital din capitala ucraineană.
"Autorităţile de la Moscova se vor folosi de această ocazie pentru a-i reaminti Ucrainei daunele de care poate avea parte dacă se aliază cu NATO", susţine Smith. La rândul său, David Lubin, de la compania londoneză Citigroup Inc, este de părere că "Rusia ar putea considera convenabil să ridice nivelul ten