Iată-mă pentru a patra oară consecutiv la Miercurea Ciuc, la un Festival de Muzică Veche fondat încă în 1980 şi care a trăit atât perioada de restrişte din timpul comunismului, cât şi revirimentul adus de deschiderea lui către public, media şi participare internaţională din ultimii 4 ani. Noutăţile de anul acesta: seria de conferinţe şi prima Universitate de Vară de Muzică Veche, cu 6 clase şi peste 30 de cursanţi.
Festivitatea de deschidere a avut loc în curtea interioară a Cetăţii Mikó, locaţie ideală pentru evenimente în aer liber, conservând ambianţa istorică a veacurilor trecute. Atmosfera de epocă a fost creată de clujenii de la Flauto Dolce, într-un aranjament scenografic desprins parcă de pe pânzele pictorilor Renaşterii târzii italiene. Seara s-a încheiat cu o premieră: un spectacol de dans şi muzică din timpul lui Shakespeare, ansamblul Flauto Dolce cu "întăriri" vocale acompaniind ansamblul istoric Passamezzo.
Festivalul a marcat anul renascentist 2008 şi aniversarea a 550 de ani de la încoronarea regelui Matia Corvinul. Luni, la Biserica reformată, două dintre ansamblurile cu numeroase participări în festival, Lyceum Consort din Bucureşti şi Kájoni Consort din Baraolt, au pregătit programe care au scos la lumină lucrări din epocă.
În aceeaşi zi, dar în impresionanta biserică a Mănăstirii franciscane din Şumuleu-Ciuc, am asistat la un concert conceput special pentru acest locaş, Theophania, al ansamblului Schola Gregoriana Monostorinensis din Cluj. Am apreciat un program unitar ca tematică, centrat pe ideea manifestărilor terestre ale spiritului divin.
Ziua de marţi ne-a adus două concerte în Biserica romano-catolică "Sfânta Cruce" şi o piesă de teatru. Voi începe cu teatrul, pentru că ştiu că te interesează în mod special. Budapesti Utcaszínház este deja o prezenţă familiară la Miercurea Ciuc. Ca o verit