Patru afecţiuni, printre care anemia şi infecţiile urinare, ne lasă fără putere Oboseala prelungită nu este cauzată întotdeauna de stilul de viaţă alert sau de munca în exces. Patru afecţiuni, printre care anemia şi infecţiile urinare, ne lasă fără putere
Oboseala prelungită nu este cauzată întotdeauna de stilul de viaţă alert sau de munca în exces. Specialiştii afirmă că bolile ascunse pot genera lipsa de vlagă.
Dacă vă simţiţi obosit mai mult de o săptămână, este indicat să vă faceţi un consult medical general, susţine dr. Rebecca Amaru, de la Centrul Medical "Mount Sinai" din New York, citată de site-ul WebMD.
Potrivit medicului, cel puţin patru afecţiuni ascunse pot sta la baza existenţei oboselii cronice:
ANEMIA
Această boală reprezintă cea mai comună cauză a oboselii, mai ales în rândul femeilor. Ea poate apărea ca urmare a existenţei unor polipi uterini, tumori fibroide uterine, în urma naşterii sau în timpul menstruaţiei.
Astfel, pierderile de sânge duc la o deficienţă a hemoglobinei (proteina cu fier care intră în componenţa globulelor roşii ale sângelui), care transportă oxigenul de la plămâni sau de la branhii, acolo unde sângele este oxigenat, către toate celulele corpului.
Oboseala survine atunci când ţesuturile sau organele nu mai primesc suficient oxigen. Alte cauze ale anemiei pot fi hemoragiile interne, carenţele de fier, de acid folic sau de vitamina B 12 ori afecţiunile renale.
Diagnosticul de anemie este pus în urma unui test de sânge, iar tratamentul constă în administrarea de suplimente şi de alimente bogate în fier (spanac, broccoli şi carne roşie).
HIPOTIROIDISM
Oboseala însoţită de deprimare pot fi semne de hipotiroidism. Tiroida este o glandă de mici dimensiuni, localizată la baza gâtului, în spatele laringelui. Ea reglează funcţiile organismului, temperatura corpul