Angajarea persoanelor cu handicap este o problema ce pare sa nu aiba o rezolvare usoara. Desi legea favorizeaza acest lucru, iar angajatorii ar avea de cistigat, foarte putine persoane cu handicap sint angajate. Iar asta se datoreaza fie refuzului firmelor fie indiferentei oamenilor care se multumesc sa traiasca doar cu banii primiti de la stat, ca ajutor.
In Braila, din cei aproximativ 80.000 de angajati, doar 277 sint persoane cu handicap. Asta desi legislatia in domeniu prevede obligativitatea incadrarii acestora intr-un numar direct proportional cu numarul total de angajati. Mai exact, toate institutiile publice sau persoanele juridice private, care au peste 50 de angajati, ar trebui sa incadreze in munca persoane cu dizabilitati intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de salariati. Nici una din companiile mari din Braila nu indeplineste insa aceasta cerinta. In plus, desi legea spune ca patronii ar putea fi sanctionati pentru fiecare om in minus pe care il au sub pragul de 4%, pina acum nici o firma nu a fost amendata. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila spun ca, desi angajatorii ofera locuri de munca variate, care acopera o arie larga in privinta domeniilor de activitate, in multe cazuri ele nu se pliaza pe capacitatile de munca ale persoanelor cu dizabilitati. Asadar, in opinia lor, nu poate fi vorba despre dezinteres, ci doar despre incompatibilitatea ofertelor cu gradul de handicap al solicitantilor de locuri de munca.
Un top al firmelor brailene cu cei mai multi angajati situeaza compania de confectii "Braiconf" pe primul loc, cu un numar mediu de 2.746 angajati. Pe locul doi se claseaza "Aker Braila" cu 2.084 salariati, apoi o alta firma din domeniul confectiilor textile - "Solo Textil", care numara 1.286 de angajati. Teoretic, toate aceste firme ar trebui sa aiba in rindul salaria