Nerezidenţii au adus şase miliarde de euro în băncile din România, dublul transferurilor în care regăsesc banii muncitorilor din Vest Banii aduşi de cetăţenii străini în băncile
Nerezidenţii au adus şase miliarde de euro în băncile din România, dublul transferurilor în care regăsesc banii muncitorilor din Vest
Banii aduşi de cetăţenii străini în băncile din România au întărit artificial leul. Susţinerea pe care o primeşte economia este însă pe termen mediu.
Depozitele nerezidenţilor au crescut în primul semestru al anului la aproape 6 miliarde de euro, faţă de 3,2 miliarde de euro, soldul de la sfârşitul anului 2007, conform datelor Băncii Naţionale a României privind deficitul de cont curent şi datoria externă.
Acestea nu sunt plasamente pur speculative pentru că sunt efectuate pe termene medii şi lungi. "Dacă avem în vedere că acestea sunt depozite pe termene de 1-5 ani însemnă că asistăm la un fenomen de finanţare a economiei de către străini.
Investiţiile, încurajate de stabilitate
Acest fapt mai contrazice o anticipare pesimistă, şi anume că economia românească nu va mai avea acces la finanţarea externă pe fondul crizei financiare internaţionale", consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BNR.
Atent la jumătatea goală a paharului, analistul Adrian Mitroi de la MKB Romexterra avertizează că: "Această evoluţie poate avea un efect advers pentru deficitul de cont curent, pentru că întăreşte nefiresc leul, fără acoperire în creşterea de productivitate." În aceeaşi notă, favorabilă parcursului economic intern, poate fi interpretată şi creşterea ponderii investiţiilor străine de la 40 la 60%.
În perioada în care Vlădescu conducea portofoliul Finanţelor, 2005-2007, deficitul de cont curent era acoperit în proporţie de 90% de investiţiile străine. Cu toate acestea, oficialul nu consideră că acum se înregistrează o