- Diverse - nr. 159 / 15 August, 2008 Lista alimentelor supuse oprobriului public si interdictiei de a fi comercializate in unitati scolare este, in continuare, deschisa. Sucuri, pizza, snacks-uri, chipsuri, produse in general cu aport caloric semnificativ, bogate in aditivi alimentari, dar cu valori nutritive scazute, vor parasi definitiv incinta scolii, de la 15 septembrie, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Publice, dr. Mircea Manuc. Pana la inceperea anului scolar, Legea nr. 123/2008 "va putea fi aplicata in unitatile de invatamant, astfel incat fiecare copil sa beneficieze de prevederile ei inca din prima zi de scoala." _ a declarat acesta. Lista, la alcatuirea careia isi dau concursul in special medicii nutritionisti, stabileste limitele in care alimentele ce pot fi preparate sau comercializate in aceste unitati pot sa se incadreze. Adica, ele nu trebuie sa aiba continut de peste 300Kcal/unitatea de vanzare, de zahar de peste 15g/100g produs; de grasimi de peste 20g/100g produs, din care grasimi saturate peste 5 g/ 100 g produs si acizi grasi peste 1g/100g produs. De asemenea, alimentele cu continut de sare de peste 1,5 g/100g produs vor intra sub incidenta legii, dar si orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate. Lista mai contine si alimente neambalate, exceptie facand bananele si citricele, "care se decojesc". De ce toata aceasta grija? "In toata lumea, bolile cardiovasculare, diabetul, diferitele tipuri de cancer si obezitatea afecteaza major calitatea vietii pentru perioade lungi de timp, chiar decenii, si reprezinta principalul factor consumator de resurse ale sistemului de sanatate. Bolile cronice nu au cauze clare, dar este dovedit stiintific ca alimentatia dezechilibrata este un factor de risc major in producerea acestora." _ precizeaza comunicatul de presa al secreta