De mai bine de un an de când a izbucnit criza creditelor ipotecare din SUA, instituţiile financiare din întreaga lume au pierdut sute de miliarde de dolari Fondurile suverane au văzut în
De mai bine de un an de când a izbucnit criza creditelor ipotecare din SUA, instituţiile financiare din întreaga lume au pierdut sute de miliarde de dolari
Fondurile suverane au văzut în criza financiară o oportunitate rară de a-şi extinde investiţiile la nivel global.
Ca în orice situaţie, şi criza creditelor subprime din SUA are pierzătorii şi câştigătorii săi. Dar cine a avut cel mai mult de profitat de pe urma colapsului financiar? Fondurile suverane sunt încă aspru criticate şi privite cu suspiciune pentru lipsa de transparenţă. Cu toate acestea, pe vreme de criză, lumea financiară le-a primit cu braţele deschise.
Politicienii, printre care cancelarul german Angela Merkel, au susţinut în repetate rânduri că este nevoie de atenţie în privinţa intenţiilor guvernelor străine. Cu toate acestea, investiţiile făcute de fondurile suverane în băncile din Europa şi din SUA afectate de criza financiară i-au făcut pe mulţi să conchidă că acestea pot fi utile, cel puţin pe vreme de criză.
"Criza creditelor a demonstrat clar că lichiditatea financiară este vitală pentru economiile noastre", a afirmat comisarul UE, Charlie McCreevy, citat de "International Herald Tribune". Însă nu numai economiile au avut de câştigat, ci şi fondurile suverane.
Băncile, preferate de investitorii arabi
Criza financiară le-a oferit o oportunitate rară de a se extinde cu rapiditate la nivel global. The Government of Singapore Investment Corporation (GIC) a investit 6,8 miliarde de dolari în active ale grupului american Citigroup şi în cumpărarea a 9% din acţiunile băncii elveţiene UBS, relatează BBC.
Abu Dhabi Investment Authority a cheltuit 7,5 miliarde de d