Impurităţile din aer produc boli mortale Un raport al Asociaţiei Medicilor din Canada (AMC) avertizează că, doar în acest an, 21.000 de canadieni vor plăti cu viaţa gradul ridicat de
Impurităţile din aer produc boli mortale
Un raport al Asociaţiei Medicilor din Canada (AMC) avertizează că, doar în acest an, 21.000 de canadieni vor plăti cu viaţa gradul ridicat de poluare din oraşe.
În raportul citat de AMC se arată că până în 2031, expunerea pe termen scurt la poluarea citadină va produce 90.000 de decese, iar expunerea pe termen lung va face cel puţin 700.000 de victime în rândul canadienilor.
De asemenea, oraşele Quebec şi Ontario sunt indicate ca cele mai poluate din Canada, înregistrând 70% dintre cazurile de morţi premature provocate de gradul crescut de toxicitate a aerului.
Efecte dezastruoase asupra sănătăţii
Lumea medicală este în alertă după ce, într-un articol din "Journal of the American College of Cardiology" (JACC), se arată cât este de mare nocivitatea chiar şi a particulelor ultrafine de substanţe toxice care se găsesc în aer.
Cercetările ştiinţifice au demonstrat că şi atunci când impurităţile se află între limitele legal admise, efectul lor asupra sănătăţii este dezastruos, prin determinarea unui proces de superoxidare a moleculelor sangvine, ceea ce determină distrugerea celulelor din întregul sistem circulator. Aşa se explică aritmiile, infarcturile şi stopurile cardiace care sunt tot mai frecvente în marile oraşe, se arată în raport.
"Suntem obişnuiţi să considerăm că poluarea aerului afectează mai ales plămânii. Dar acum avem dovezi concrete că şi inima este la fel de grav îmbolnăvită de poluarea citadină", a menţionat dr. Robert A. Kloner, director al Institutului de Cercetare din Los Angeles.
Traficul auto, principalul vinovat
Traficul auto este cel dintâi responsabil de polu