Bombardamente cu rachete sol-sol, tiruri de artilerie, rafale de mitralieră trase în direcţia jurnaliştilor, o armată rusească cu atitudine de stăpânitor şi una georgiană obosită şi prudentă - acesta a fost, ieri, peisajul la intrarea în oraşul Gori. Sursa: Oana DobreSursa: Reuters
1 /.
Marginea localităţii natale a lui Stalin a devenit, astfel, locul în care s-a văzut cel mai bine diferenţa între declaraţiile politice şi realitatea unui război care pare imposibil de oprit printr-o hârtie, fie ea şi un acord de încheiere a ostilităţilor.
Metodic şi fără pic de milă, trupele Moscovei fac fărădelegea în oraşele georgiene ocupate, în ciuda angajamentelor asumate de Medvedev.
În timp ce atât Rusia, cât şi Georgia au afirmat oficial că doresc retragerea trupelor, iar militarii lui Saakaşvili se pregăteau în cursul dimineţii să preia oraşul pe cale paşnică, tensiunile au escaladat din nou în jurul prânzului.
„Mergem la Gori să preluăm controlul. Nu vor fi lupte, există o înţelegere între Rusia şi Georgia“, ne spunea, dimineaţă, un colonel din armata georgiană, aflat cu un picior în jeepul care urma să-l transporte către oraşul strategic, împreună cu alte câteva sute de camarazi de arme. Tanchetele şi maşinile de teren georgiene aveau să se amplaseze la aproximativ 100 de metri de cele şase tancuri ruseşti care barau intrarea în Gori, sub motivul că toată lumea trebuie să aştepte până când oraşul va fi securizat. Soldaţii ruşi păreau şi ei, iniţial, relaxaţi şi convinşi că urmează o zi cât se poate de paşnică. „Nu va fi absolut nicio problemă, războiul s-a terminat“, ne spunea, zâmbitor, Raci, un militar originar din Kazahstan, venit să lupte sub comanda lui Putin şi Medvedev.
„Iar ne atacă. Nu mai înţeleg nimic!“
După numai o oră, acelaşi Raci împreună cu ceilalţi militari ruşi şi cu jurnaliş