Sfarsitul Razboiului Rece ar fi trebuit sa conduca la o noua era in care puterile majore nu ar mai fi dictat vecinilor lor cum sa-si rezolve afacerile interne, comenteaza intr-un editorial din Time, analistul Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pentru probleme de securitate nationala in administratia presedintelui democrat Jimmy Carter, informeaza ziare.com. De aceea, apreciaza expertul, invadarea Georgiei de catre Rusia este atat de tragica si de prevestitoare de rau.
Rusia este acum in vizor: se va baza ea in continuare pe puterea de constrangere pentru a-si atinge scopurile imperialiste, sau este gata sa lucreze in sistemul international emergent, care pune pret pe cooperare si consens?
Incercarea nemiloasa a Moscovei de a corupe, de a ingenunchia si de a subordona aceasta minuscula, independenta democratie, scrie Brzezinski, este reminiscenta din timpul lui Stalin.
Atacul asupra Georgiei este similar cu ceea ce Uniunea Sovietica a lui Stalin i-a facut Finlandei in 1939: in ambele cazuri, Moscova s-a angajat in folosirea fortei in mod arbitrar, brutal si iresponsabil, pentru a-si impune dominatia asupra unui vecin democrat mai slab.
Intrebarea, continua editorialul din Time, este daca acum comunitatea globala poate demonstra Kremlinului ca folosirea ostentativa a fortei in scopuri imperialiste anacronice isi are pretul ei.
Acest conflict fierbe de ani de zile, comenteaza Brzezinski. Rusia a instigat in mod deliberat destramarea teritoriului georgian.
Moscova a promovat activitati secesioniste in mai multe provincii georgiene: Abhazia, Ajaria si, desigur, Osetia de Sud.
A sponsorizat guverne rebele in aceste teritorii, le-a inarmat fortele si chiar a acordat cetatenia rusa secesionistilor.
Aceste eforturi s-au intensificat din nou, de la aparitia in Georgia a unui regim democr