Secretarul american de stat a lansat ieri un atac virulent la adresa Moscovei, căreia i-a reamintit că "nu mai suntem în 1968, când Rusia poate să ameninţe o ţară mai mică vecină, să-i
Secretarul american de stat a lansat ieri un atac virulent la adresa Moscovei, căreia i-a reamintit că "nu mai suntem în 1968, când Rusia poate să ameninţe o ţară mai mică vecină, să-i ocupe capitala, să-i debarce guvernul şi să scape basma curată".
Oficialul american a reconfirmat sprijinul Washingtonului pentru acordarea Georgiei a Planului de acţiune în vederea aderării la NATO. Secretarul de stat s-a întâlnit aseară cu preşedintele francez, urmând ca astăzi să sosească la Tbilisi.
De pe lista turneului european lipseşte însă chiar Moscova.
Între timp, ruşii au anunţat că sprijină orice decizie politică vor lua Abhazia şi Osetia de Sud. Aceste state intenţionează să se unească cu Rusia. Surse americane susţin că ruşii au început retragerea din Georgia şi din Abhazia, însă Tbilisiul acuză Moscova că distruge oraşul Gori, portul Poti, precum şi drumurle din vestul ţării.
Secretarul de stat american a atacat în termeni duri intervenţia militară rusă şi şi-a reafirmat sprijinul pentru Georgia
Şeful diplomaţiei americane a lăudat România, considerând-o un exemplu pentru modul în care a reuşit să-şi rezolve, paşnic, conflictele etnice.
Secretarul american de stat a oferit exemplul României şi al altor state din Balcani, în raport cu situaţia din Caucaz şi pentru a argumenta poziţia americană, care susţine că Georgia ar trebui să primească Planul de acţiune pentru aderare (MAP) la NATO.
"Cine ar fi crezut în 1990, la căderea imperiului sovietic, că ţări precum România şi Ungaria sau Bulgaria şi Turcia vor reuşi sa-şi rezolve paşnic conflictele?", s-a întrebat Condoleezza Rice, făcând legătura dintre acordare