"Să fie cunoscuţi şi să reprezinte românii de acolo". Cam aşa sună principalul criteriu după care se ghidează partidele în desemnarea candidaţilor pentru colegiile uninominale
"Să fie cunoscuţi şi să reprezinte românii de acolo". Cam aşa sună principalul criteriu după care se ghidează partidele în desemnarea candidaţilor pentru colegiile uninominale trasate pentru românii din străinătate, în special pentrucele din Spania şi Italia.
Puşi pentru prima dată în postura de a-şi nominaliza candidaţi care să-i reprezinte pe concetăţenii de peste graniţe, reprezentanţii partidelor parlamentare actuale ridică din umeri. Şi asta în condiţiile în care alegerile la termen ar trebui să aibă loc undeva la sfârşitul lunii noiembrie, adică peste doar trei luni.
Majoritatea formaţiunilor politice nu şi-au stabilit lista criteriilor după care îi vor selecta pe cei pe care îi vor trimite în această înfruntare. Deşi ne aflăm în an electoral, vântul vacanţei suflă încă peste majoritatea partidelor din România.
Dacă sunteţi cetăţean român şi aveţi domiciliul stabil în Spania sau Italia, veţi fi reprezentat în Parlament de trei aleşi. Astfel, va exista un deputat de Spania, un deputat de Italia şi un senator pentru ambele ţări europene.
În plus, românii de peste graniţe vor mai vota doi deputaţi care se vor ocupa de Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord. Lor li se va alătura şi un senator ales de cetăţenii români din Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord.
PSD şi PC, candidaţi comuni
Alianţa PSD-PC va propune candidaţi comuni la alegerile parlamentare, conform acordului pe care l-au încheiat în luna aprilie. Acesta este singurul lucru pe care cele două formaţiuni îl ştiu clar deocamdată.
Social-democraţii şi conservatorii nu au stabilit dacă aceştia vor fi oameni de partid sau vor susţine membri ai diasporei sau ai asociaţiilo